Karpathos (časť 3.) - pravý grécky old-school v taverne Kali Limni
Grécko, Karpathos, LastosTip na výlet
Ak máš naštudovaný článok o horských dedinách s krásnymi výhľadmi, možno ťa zaujme aj najvyšší vrchol celého súostrovia Dodekanézy v Egejskom mori. Volá sa Kali Limni, má prevýšenie 1215 m n.m. a z taverny pod kopcom trvá výstup približne 90 minút. Ak sa ti to zdá náhodou málo, z Lefkosu je to 4 hodiny. Na dobrú viditeľnosť tu nebude mať šťastie každý ale ak sa náhodou zadarí, uvidíš blízke ostrovy Kasos, Krétu v smere na západ a Rodos v smere na východ. Článok nebude o zdolaní Kali Limni ale o krátkej a veselej návšteve taverny situovanej pod skalnatou výzvou.Karpathos v článkoch:
Úvodník: Výhody a nevýhody dovolenky na Karpathose
Časť 1. Aká je dovolenka v hlavnom meste Pigadia?
Časť 2. Horské dediny Menetes, Piles, Othos, Volada a Aperi
Časť 3.
Časť 4. Autom po ostrove
Časť 5. Tipy na najlepšie pláže a rajská Kyra Panagia
Časť 6. Olympos ako klenot ostrova
Taverna a turistická cesta na Kali Limni sa nachádza v dobre zašitej planine Lastos . Dostaneš sa sem po veľmi úzkej asfaltke (na foto) z odbočky medzi dedinami Volada a Othos. Modli sa, aby ti na hlavu nepadol šuter a aby si tu nestretol väčší dopravný prostriedok v protismere :)
Pohľad západným smerom vo večerných hodinách. Vpravo pod oblakmi sa nachádza susediaci mini ostrov Kasos. Vzdušnou čiarou z tohto miesta je to 18 km. Na Kasos sa dostaneš napríklad loďou z prístavu v Pigadii.
Dvojhlavá slepica alebo len šikovná momentka? V septembri to tu podvečer zívalo prázdnotou. A to je skvelá príležitosť spestriť deň majiteľovi taverny. Alebo skôr opačne?
Tavernu vlastní pán Thanasis s manželkou. Zatiaľ čo jeho polovička je skôr introvert, pán majiteľ sa neuspokojí s povaľovaním a čítaním novín - ako väčšina Grékov. Je to muž činu a hneď ako si všimol moju zrkadlovku, pripravil mi podklady pre zaujímavú fotoreportáž. Zeleninu si pestuje na pozemkoch, domestikované zvieratá chová hneď vedľa taverny.
Pánko má v dojení najvyšší skill. Mal som pocit, že nadojili celú farmu. Kozie mlieko je oveľa kvalitnejšie ako kravské. Samozrejme v prípade, že nemáš laktózovú intoleranciu. Kto kupuje výrobky z čistého kozieho mlieka vie, že tá plná nádoba má slušnú hodnotu :)
Thanasis nás volá do svojej skromne zariadenej kuchyne a vyťahuje syridlo. Je to enzým, ktorý sa pôvodne získaval z teľacích žalúdkov no dnes, v modernom potravinárstve, sa vyrába mikrobiologickou cestou. Som si naštudoval.
Thanasis samozrejme nevyrába iba syr. Ktorý chlap by už žil na syre. Ukázal nám aj pomôcky na výrobu alkoholových výrobkov.
Neostalo len pri fotení. Ako správny chlap nás pozval na ochutnávku. Keby si sa to tu rozhodol poriadne roztočiť, taverna ponúka aj nocľah.
Po náučnej prezentácii a prípitku nám ponúkol ochutnávku svojej špeciality - všetko z vlastnej záhradky. Nechýbal ani dezert v podobe sladkého hrozna. Potom sa niekto bude čudovať, prečo nedovolenkujem radšej na Slovensku aj keď nám kapitán Danko vybavil príspevok na ubytovanie na účet zamestnávateľa.
Toto sú presne tie krásne momenty, kvôli ktorým sa oplatí cestovať a na ktoré budem roky spomínať.